B/E Aerospace

 

B/E Aerospace is ’s werelds grootste fabrikant van interieurproducten voor vliegtuigcabines en heeft meer dan 9600 medewerkers. B/E Aerospace ontwerpt, ontwikkelt en produceert een breed scala aan producten voor zowel commerciële- als zakenvliegtuigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekstfragment ‘Hollands’

In 1956 benadert de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) de Koninklijke Inventum met een probleem: een vliegtuig kan pas van de grond komen als de olie warm genoeg is. Dat betekent dat een toestel minimaal een half uur zijn motoren moet laten draaien. Bovendien maakt het zo’n hoop herrie, dat het de passagiers de stuipen op het lijf jaagt… ze vragen zich af wat er aan de hand is! Kan Inventum hier iets op vinden? De afdeling techniek, bekend om zijn ‘buitenissige vondsten’ (aldus oud-quality manager Cees Pouw), neemt de uitdaging aan. De oil heater is het resultaat. De vliegtuigen van KLM kunnen een stuk sneller vertrekken.

De oil heater markeert het begin van Inventums carrière in de luchtvaart. Drie jaar later ontwikkelt de fabriek zijn eerste oven voor de nieuwe DC8. De oven wordt een groot succes en de koninklijke fabriek breidt de activiteiten voor de luchtvaart verder uit. In 1971 richt Inventum een aparte dochtermaatschappij op: Inventair. De ‘dochter’ gaat elektrische (verwarmings-)apparaten voor de luchtvaart maken.